Installaties

Een goede woning ademt

De ventilatie is gebaseerd op het QualityFlow-systeem van Itho Daalderop. De toevoer van ventilatielucht gaat niet via roosters boven de ramen maar centraal, via een inlaat in het dak of via de gevel. De (koude) buitenlucht wordt onmiddellijk door een filter en warmtewisselaar (HRU warmte terugwin-unit) gevoerd voor filtratie en verwarming. De warmtewisselaar draagt de warme binnenlucht over aan de binnenkomende buitenlucht. In de warmtewisselaar blijven de luchtstromen gescheiden.

Samengevat: slimme energiereductie. De nadelen van raam-ventilatieroosters zoals tocht en koudebruggen behoren tot het verleden.

Gezond leefklimaat

Iedere verblijfsruimte, inclusief badkamer, toilet en/of berging, krijgt een afzuigpunt. Door het afzuigen van de lucht ontstaat in deze ruimtes een onderdruk. De opgewarmde verse buitenlucht wordt direct ingeblazen via de centrale hal of trappenhuis en zorgt daar voor een overdruk. Zo ontstaat een luchtstroom via de hal of overloop.

Een sensor in de verdeelkast op zolder meet in iedere verblijfsruimte het CO2– gehalte. Indien nodig wordt de vervuilde lucht afgezogen. Tegelijkertijd wordt er verse verwarmde buitenlucht toegevoerd via de hal of overloop (via een kier onder de deur). Een vochtsensor in de badkamer meet de relatieve luchtvochtigheid waarna op eenzelfde manier, indien nodig, de ventilatie wordt aangepast.

Verwarming in de winter

Met QualityFlow, de geïsoleerde gevels en dak en de driedubbele beglazing is het warmteverlies gering. Warmteverlies via buitenwanden of bijvoorbeeld ventilatie, worden gecompenseerd door onder meer gebruik van (keuken)apparatuur, verlichting, zonlicht en de bewoners.

Als dit in de winterse perioden onvoldoende is, moet er warmte worden toegevoegd. De slaapkamers (denk aan een studerend kind) en badkamers zijn met stralingspanelen (kort) bij te verwarmen. De panelen vragen enkel een stopcontact.

Op de begane grond kan de warmtevraag groter zijn. Daarom wordt de begane grond voorzien van elektrische vloerverwarming, wat het comfort ten goede komt.

Koeling in de zomer

Een koele woning begint met goede zonwering die voorkomt dat de zon niet direct het glas en daarmee de woning verwarmt. Daarnaast is het slim om overdag op natuurlijke wijze te ventileren; ramen en deuren open dus. Het is niet te voorkomen dat warme inkomende buitenlucht het interieur verwarmt. Ook warmt de zon de buitenwanden en het dak op. De opgeslagen warmte wordt ’s avonds en ’s nachts afgegeven aan de binnenruimtes.

Om te voorkomen dat het niet te warm wordt, biedt het QualityFlow-systeem de optie tot nachtventilatie. De warme lucht wordt afgezogen uit alle verblijfsruimten. Via de hal of de openstaande ramen wordt koele lucht aangevoerd. Een eventueel bij te plaatsen unit op zolder kan de ingeblazen lucht extra koelen. Uiteraard moeten de ramen dan dicht blijven.

Verwarmen van water

De E&E woning krijgt op het dak een hypermoderne hoog-rendement zonnecollector. Deze verwarmt de extreem goed geïsoleerde boiler van 150 liter. Ook in de winter volstaat daglicht om het water te verwarmen. Met de wetenschap dat het water altijd elektrisch is bij te verwarmen, via een verwarmingselement in de boiler.

Het opwekken van elektriciteit

Een woning als privé energiecentrale. E&E gaat daarin ver. Tot aan een aansluitpunt voor elektrisch rijden.

Het dak wordt bekleed met foto voltaïsche cellen (Photo-Voltaic, PV). Zonnepanelen produceren energie; schoon, veilig, stil en zonder CO2. Bovendien vormen zij een hitteschild op het dak. De PV-cellen wekken gelijkstroom op die via een omvormer wordt omgezet naar wisselstroom. De jaarlijkse opbrengst per woning zal circa 8.000 kWh zijn per woning.

In de zomer is de opbrengst hoger en wordt het overschot aan energie teruggeleverd aan het energienet. In de winter is de opbrengst lager en wordt bij ongunstige omstandigheden stroom onttrokken aan het energienet. Het overschot saldeert u met uw elektriciteitsleverancier.

De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor verwarming, koeling en verlichting. Daarnaast is elektriciteit nodig voor alle apparaten, om te koken en eventueel voor het verwarmen van water. Ook kan een elektrische auto worden opgeladen. Een E&E-woning wordt tegen geringe meerprijs voorzien van een aansluitpunt voor een EV-voertuig.